سینوپار
(تری پاراتاید)
معرفی دارو
داروی سینوپار چیست؟
سينوپار نام تجاری داروی تریپاراتاید است. سینوپار آنالوگ هورمون پاراتيروئيد انساني است كه به روش نوترکیب توسط شركت سيناژن توليد می شود. اين دارو جزو گروه داروهاي نسخه اي می باشد و مشابه هورمون پاراتيروئيد طبيعي بدن است كه توسط غدد پاراتيروئيد ترشح می شود. هر قلم تزریقی سینوپار حاوی 2.4 میلی لیتر محلول تریپاراتاید با غلظت 250 میکروگرم در میلی لیتر به صورت محلول آماده تزریق است.
موارد مصرف
داروی سینوپار برای چه مواردی استفاده می شود؟
- سينوپار باعث تحریک ساخت استخوان، افزايش تراکم مواد معدني استخوانی و افزايش استحکام استخوان می شود. سينوپار می تواند تعداد شکستگی ها در ستون فقرات و سایر استخوان ها را در خانم هاي یائسه مبتلا به پوكي استخوان کاهش دهد.
- سينوپار هم در مردان و هم در زنان يائسه مبتلا به پوكي استخوان که در معرض ریسک بالایی برای شکستگی قرار دارند؛ استفاده می گردد.
- سينوپار می تواند در افرادی كه سابقه شكستگي استخوان در اثر پوكي استخوان دارند، يا در افرادی که ریسک فاکتورهای متعددی برای شکستگی دارند و یا بیمارانی که نمي توانند از ساير درمانها برای پوكي استخوان استفاده نمايند، مورد استفاده قرار گیرد.
- سينوپار برای درمان پوکی استخوان ناشی از مصرف طولانی مدت گلوکوکورتیکوئیدهای سیستمیک در مردان و زنانی که در معرض ریسک بالایی از شکستگی قرار دارند نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
موارد منع مصرف
چه زمانی داروی سینوپار نباید مصرف شود؟
از سینوپار استفاده نکنید اگر:
- نسبت به داروی تریپاراتاید یا هر كي از اجزاي تشکیل دهنده فرمولاسیون سينوپار حساسيت داريد.
- به بيماري استخواني پاژه مبتلا هستيد.
- غلظت آلكالن فسفاتاز بطور غیر قابل توضیح در خون شما بالا است. این امر مي تواند نشانه بروز بيماري پاژه یا هر بیماری استخوانی دیگری باشد.
- کودک یا فرد جوانی هستید که استخوانهایتان همچنان در حال رشد است.
- سابقه سرطان استخوان داشته اید و يا در اثر ابتلا به سایر سرطانها، دچار متاستاز به استخوان شد هاید و استخوان هاي شما درگير شده اند.
- سابقه درمان با اشعه (رادیوتراپی) با درگیر کردن استخوانهایتان داشته اید.
- سابقه ابتلا به هر نوع بيماري استخواني را داريد. اگر مبتلا به هر نوع بیماری استخوانی هستید، حتما پزشك خود را مطلع سازيد.
- اگر قبلا یا در حال حاضر، میزان کلسیم خون شما خیلی بالا باشد. (هایپرکلسمیا).
سینوپار نبايد جهت پيشگيري از پوكي استخوان استفاده گردد. اين دارو فقط باید برای درمان بيماران مبتلا به پوكي استخوان كه خطر شكستگي استخوان در آنها بالا مي باشد، مورد استفاده قرار گيرد.
در چه مواردی باید قبل از مصرف سینوپار با پزشک خود مشورت نمایید؟
در خصوص تمامی وضعیتهای پزشکی خود )از جمله موارد زير( با پزشك خود مشورت نما ييد:
- در صورتیکه هر یک از موارد ذكر شده در بند قبل شامل حال شما مي شود.
- در تزريق دارو به خود مشكل داشته باشيد و فردي را جهت كمك براي تزريق نداشته باشيد.
- در حال حاضر و یا قبلا سابقه بيماري هاي كليوي از جمله سنگ كليه داريد.
- بیماری های کبدی دارید.
- بیمار یهای قلبی-عروقی دارید.
- بیماری هایپرپاراتیروئیدیسم دارید.
- باردار هستيد يا قصد باردار شدن داريد. تاثير سينوپار بر روي جنين شناخته شده نیست.
- در حال شيردهي بوده یا قصد شیردهی دارید. در مورد ترشح سينوپار در شير مادر اطلاعاتي در دست نمی باشد، لذا مصرف اين دارو در مادران شيرده توصيه نمي شود.
- قبل از استفاده از سينوپار پزشك خود را از كليه داروهايی که استفاده می کنید، از جمله داروهای نسخه اي يا غیر نسخه ای، ویتامین ها و مكمل هاي گياهي، مطلع سازيد. پزشکتان برای دور نگه داشتن شما از مصرف همزمان سينوپار با سایر داروهایی که ممکن است به شما آسیب بزنند، به این اطلاعات نیاز دارد.
- به ویژه اگر از اشكال مختلف داروي ديگوكسين استفاده مي كنيد (به عنوان مثال دیگوکسین، لانوکسی کپ، لانوکسین)، حتما پزشك خود را مطلع سازيد.
کلیپ نحوه تزریق
نکات مهم
احتیاطات و نکات حائز اهمیت در استفاده از سینوپار چیست؟
- مصرف سينوپار بيش از دو سال توصيه نمی شود.
- دارو را روزانه و بصورت زیرجلدی تزریق کنید.
- دوز داروي مصرفي روزانه ۲۰ میکروگرم معادل 0.08 سی سي است.
- مقدار 0.08 سی سي برابر 8 واحد در قلم تزریقی می باشد و بدین منظور لازم است پیچ تنظیم کننده درجه را تا عدد 8 بچرخانید تا عدد " 8"، در پنجره نمایشگر درجه، در مقابل نشانگر قرار گیرد.
- دارو را از قلم تزریقی سينوپار به سرنگ منتقل نکنید. این امر می تواند باعث دریافت دوز اشتباه از سينوپار گردد.
- سينوپار باید شفاف و بی رنگ باشد. اگر سينوپار واجد ذره بوده، یا تیره شده و یا تغییر رنگ داده است، از آن استفاده نکنید.
- بعد از هر استفاده، بطور ایمن سوزن را برداشته، سرپوش قلم را روی آن قرار داده و بلافاصله قلم سينوپار را به یخچال بازگردانید.
- شما می توانید سينوپار را همراه با یا بدون غذا یا مایعات استفاده کنید.
- شما می توانید سينوپار را در هر زمانی از روز تجویز کنید. به منظور یادآوری تزریق دارو، سينوپار را در زمان مشخصی از روز دریافت کنید.
- اگر نتوانستید یا فراموش کردید که سينوپار را در زمان مشخص خود دریافت کنید؛ در سریعترین زمان ممکن در همان روز داروی خود را دریافت کنید. هیچ گاه بیش از یکبار تزریق از دارو را در یک روز انجام ندهید.
- هیچ گاه کل داروی موجود در قلم تزریقی سينوپار را در یک زمان تزریق نکنید. اگر بیش از دوز تجویز شده، دارو دریافت کرده اید، با کادر درمانی خود تماس بگیرید. اگر مقادیر زیادی از سينوپار دریافت کنید، ممکن است علائمی همچون تهوع، استفراغ، ضعف یا گیجی را تجربه کنید.
- در صورتي كه ۳۰ روز از تاريخ اولین استفاده از قلم تزریقی گذشته باشد، قلم را دور بیاندازید، حتی اگر هنوز واجد دارو باشد.
- محل هاي مناسب تزريق، ناحيه ي شكم و ران می باشند.
- محل تزريق نبايد ثابت باشد
توصیه می شود که هنگام استفاده از فرآورده ، نام و شماره سری ساخت محصول به منظور حفظ سوابق سری های ساخت استفاده شده، ثبت شود.
مصرف همزمان سینوپار با کدام داروها تداخل دارد؟
در صورت مصرف سایر داروها، مکمل ها و فرآورده هاي گیاهي با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
چه مقدار داروی سینوپار باید مصرف شود؟
مقدار مصرف هر دارو را پزشک معین می نماید. اما مقدار مصرف معمول دارو به شرح زیر است:
روزانه ۲۰ میکروگرم معادل 0.08 سی سي
آیا مصرف سینوپار در دوران بارداری و شیردهی مجاز است؟
چنانچه در دوران بارداری (یا شیردهی) هستید، پیش از مصرف سینوپار با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.
در صورت فراموش نمودن يك يا چند نوبت از مصرف دارو چه بايد كرد؟
اگر یک دوز دارو فراموش شود، بلافاصله بعد از یادآوري میبایست تزریق گردد. مگر اینکه نزدیک دوره بعدي دارو باشد که در این صورت باید تزریق طبق برنامه قبلي ادامه داده شود. پزشک خود را از فراموش شدن دوز مطلع نمایید.
در صورت مصرف بيش از مقدار توصيه شده دارو چه اقدامي انجام شود؟
از مصرف دوز اضافي دارو باید اجتناب گردد و در صورت مصرف دوز اضافي به صورت تصادفي، با پزشک یا داروساز خود براي توصیههاي بیشتر تماس حاصل فرمایید.
عوارض
داروی سینوپار چه عوارضی دارد؟
هر دارو به موازات اثرات درمانی ممکن است باعث بروز بعضی عوارض ناخواسته نیز شود. گرچه همه این عوارض در یک فرد دیده نمی شود.
در صورت بروز عوارض زیر با داروساز یا پزشک خود مشورت نمایید.
اکثر عوارض جانبي اين دارو ملایم بوده و می توانند شامل موارد زیر باشند:
- تهوع
- سرگيجه
- افت فشار خون وضعيتي. برخي از بيماران ممکن است بلافاصله پس از تزريق اولين دوزهاي دارو، تپش قلب و احساس سبکی سر را تجربه کنند. اين عارضه عمدتا طی 4 ساعت اول دریافت سينوپار رخ داده و در ادامه با گذشت چند ساعت بر طرف می گردد. بهتر است جهت انجام تزريق هاي اوليه دارو محلي انتخاب گردد كه در صورت بروز این علائم، بتوانید بنشینید یا دراز بكشید. در صورتي كه اين عوارض بيش از زمان گفته شده ادامه يابند، بدتر شوند يا پس از چند تزريق از بين نروند؛ مصرف دارو را قطع كرده و با پزشك خود مشورت نماييد.
- گرفتگی عضلات پا
- درد در ناحيه مفاصل
- افزايش ميزان كلسيم خون (هایپرکلسمیا). اگر علائمی همچون حالت تهوع مداوم، استفراغ، یبوست، كاهش انرژي و ضعف عضلاني را تجربه کردید؛ پزشك خود را مطلع سازيد. این علائم ممکن است نشاندهنده وجود مقادير بالایی از كلسيم در خون شما باشد.
- عوارض محل تزريق؛ شامل قرمز شدن، تورم، درد، خارش، خروج چند قطره خون و کبودی.
عوارض ذكر شده در بالا كليه عوارض جانبي سينوپار را شامل نمي شود.
در صورت بروز هر واكنش ناخواست های که شما را آزار داده یا اینکه برطرف نشده است، حتما پزشك خود را مطلع سازيد.
ممكن است پزشك شما در طول درمان، اقدام به انجام آزمايش بر روي خون يا ادرار شما نمايد تا ميزان اثر بخشي دارو را در شما مورد بررسي قرار دهد. همچنين ممكن است، جهت بررسي هاي بيشتر نياز به انجام آزمون سنجش ميزان تراكم استخوان وجود داشته باشد.
شرایط نگهداری
شرایط نگهداری سینوپار چگونه است؟
- قلم سينوپار را در يخچال و در دماي 2 تا 8 درجه سانتی گراد نگهداري نماييد.
- از يخ زدن قلم حاوی دارو جلوگيري نماييد و در صورتي كه سينوپار يخ زده باشد، از آن استفاده نکنید.
- دارو را قبل از پايان تاريخ انقضاي مشخص شده روي قلم تزریقی و جعبه آن مصرف کرده و از مصرف داروي تاريخ گذشته خودداري نماييد.
- پس از گذشتن ۳۰ روز از تاريخ اولین استفاده از قلم تزریقی، آن را دور بياندازيد، حتي اگر دارویی داخل قلم باقي مانده باشد.
- سینوپار را همانند سایر داروها، دور از دسترس کودکان نگهداری کنید.